dimarts, 17 de març del 2009

Per què contrainformació?

Des de la seua creació, l'Associació d'Estudiants de Comunicació ha volgut convertir-se no només en una associació que represente als estudiants de Periodisme i de Comunicació Audiovisual, sinó també en una associació dinamitzadora i organitzadora de tota mena d'activitats que puguen resultar interessants per als citats estudiants.

Hem pogut constatar que, sobretot a partir del segon curs d'ambdues llicenciatures, existeix un interès molt fort per part d'un bon número d'estudiants d'anar més enllà quant a la informació es refereix. Moltes voltes, la nostra societat es veu limitada a seguir un determinat tipus d'informació, un espectre de notícies molt limitat geogràfica i temàticament i imposat des de les esferes més altes de la nostra societat. Així, Ignacio Ramonet parla de la desaparició de la premsa com a “quart poder” (el de controlar l'acció dels tres poders tradicionals) i proposa la creació d'un “cinquè poder” que advertisca els ciutadans davant els abusos dels mitjans tradicionals i la seua subordinació a les elits empresarials.

Fonamentalment, l'AEC vol donar veu a les fonts d'informació que normalment no tenen cabuda en els mitjans tradicionals, com ara representants dels mitjans de proximitat (front a una informació centrada en uns pocs llocs geogràfics, “d'importància estratègica”, com la capital d'un Estat o el país més ric del món) o periodistes que desvetllen les brutícies del negoci comunicatiu actual als que els mitjans, defenent els seus interessos corporatius, prefereixen ignorar.

Gràcies a aquestes jornades, els estudiants que vulguen tenir un espectre de material informatiu més ample podran veure complit el seu objectiu, al temps que molts altres, que potser mai s'haurien interessat per qüestions fora de l'agenda informativa habitual, podran descobrir fonts d'informació alternatives.

A més a més, les Jornades de Contrainformació volen servir de fòrum on poder discutir diversos punts de vista sobre els mitjans de comunicació, el seu poder i la seua eficàcia. A partir de les conferències i de les projeccions emmarcades dins d'aquest projecte, l'AEC pretén donar arguments i fer reflexionar als estudiants de Comunicació, als professors i a tot el públic interessat al voltant de la responsabilitat i adequació dels diferents mitjans de comunicació a la realitat social actual.

Les Jornades de Contrainformació han estat creades com a una activitat complementària, però molt enriquidora, per a tots els estudiants de la Universitat de València que estiguen interessats. Aquestes han estat pensades per a cobrir una mancança de formació complementària en les carreres de Periodisme i de Comunicació Audiovisual de la Universitat de València.

Aquesta activitat proposa una sèrie de xerrades dutes a terme per experts en el camp audiovisual, sociològic, mediambiental i musical; així com la projecció de documents audiovisuals que tenen a veure amb la matèria tractada durant els tres intensos dies de Jornades. Tot l’anterior acompanyat d’una sèrie de debats que ens ajuden a aprofundir en els temes tractats per a assolir conclusions i reflexions conjuntes i ajudar a crear un espai de debat comunicatiu en referència als afers periodístics i/o sociològics.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada